Uncategorized

Michelle Obama

download

In de Carnavalsvakantie las ik ‘Becoming Michelle Obama’, de autobiografie. Ik had niet verwacht dat ik veel zou herkennen in haar jeugd. Net als bij Michelle, hadden ook mijn ouders niet kunnen studeren en ze werkten hard. Mijn vader als verkoper van koekjes en zoutjes en mijn moeder als schoenenverkoopster. Ze begrepen dat leren ons verder zou brengen. Van de mavo ging ik naar de havo, het vwo en uiteindelijk de universiteit. Ik studeerde af, net als Michelle Obama, omdat mijn ouders in mij geloven. Hoe anders is dit vaak bij mbo’ers.

De afgelopen tijd heb ik als docent voor het eerst lesgegeven aan leerlingen van niveau 2. Als ik aan een klas met aanstaande kapsters vraag of ze via Whatsapp aan hun ouders of verzorgers willen vragen wat hun kwaliteiten zijn, moet een leerling aan haar moeder eerst uitleggen wat ‘kwaliteit’ betekent. Ouders weten vaak niet hoe ze vertrouwen moeten geven. Doordat hun hoofd vol met problemen zit, zoals geldzorgen, scheiding of verslaving. Maar ook omdat ze het zelf waarschijnlijk nooit van hun ouders hebben geleerd. Met deze opdracht stroomden er veel complimentjes binnen in het klaslokaal die normaal waarschijnlijk nooit waren gegeven.

Vechter

Als je opgroeit in een omgeving zonder complimenten, ontwikkel je geen zelfwaardering. Zelfwaardering is de basis van een gelukkig leven. Het ontwikkelt zich door positieve bevestiging van je ouders of verzorgers. Ontbreekt dit, dan ontstaan er gevoelens van eenzaamheid, suïcidale gedachtes en problemen als verslaving. Dit zijn precies de problemen waar veel studenten op het mbo mee kampen.

Door les te geven aan niveau 2 besef ik nog meer hoe groot onze invloed op de zelfwaardering van leerlingen is. Ik denk vaak aan het Pygmalioneffect: omdat ik als docent geloof dat ze talent en persoonlijke kracht hebben, maken ze die eerder waar. Een onderwijsadviseur liet Michelle ooit weten dat ze geen Princetonmaterial is. Ze zou niet geschikt zijn om zich aan te melden bij deze prestigieuze universiteit. Mijn basisschooldirecteur zei ook dat er  ‘niet meer dan een mavootje’ in mij zat. Gelukkig maakte dit de vechter in Michelle en mij los. We bewezen dat we het wel konden. Maar veel jongeren zijn getekend na zo’n opmerking en zullen de lat lager leggen.

Onderwijs is volgens Michelle het enige dat voor positieve verandering kan zorgen: “De belangrijkste taak van docenten is te zeggen: ‘Ik geloof in jou. Je bent het waard. Je bent hier op je plek.’”

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s