Uncategorized

Kim: “Wees wie je bent”

file-1

Tijdens de lesmodules Your Roadtrip heb ik Kim twee keer uitgenodigd voor een ROC-tour. Zij is jongerencoach bij 2getthere Coaching in Apeldoorn en heeft een indrukwekkend ‘krachtverhaal’. De mbo-studenten bedachten tientallen mooie vragen om achter Kims kracht te komen. Ze kenden haar nog niet. De jongerencoach veroverde vele harten in de klas. Een paar vragen die gesteld werden:

Waaraan was je verslaafd?

Ik rookte op mijn twaalfde voor het eerst een joint. Ik rookte om niet meer te voelen en ging steeds meer roken. Ik voelde het effect steeds minder en wilde steeds meer roken. Op een gegeven moment werden dit 20 tot 25 joints per dag. Ik ging weleens out omdat ik veel te veel blowde en niets at.

Wat is het heftigste dat je hebt meegemaakt in je jeugd?

Dat mijn ouders gingen scheiden en we verhuisden naar een compleet ander dorp. Ik werd uiteindelijk bij mijn moeder het huis uitgezet waarna ik naar mijn vader moest. Mijn vader had op dat moment liever niet dat ik bij hem in zou trekken, maar heeft dit uiteindelijk alsnog geaccepteerd. Hij woonde in een grote stad, wéér moeten verhuizen en opnieuw beginnen. Het niet hebben van een plek waar ik kon opgroeien viel mij zwaar.

Wat is je grootste tegenslag?

Dat ik voor de zoveelste keer moest verhuizen. Deze keer naar de stad. Ik durfde me niet meer te binden aan mensen. Ik voelde me heel eenzaam.

Wisten je ouders dat je verslaafd was?

Ja. Mijn moeder pushte dat ik moest stoppen. Mijn vader vond het eerst wel stoer en bood zelfs aan samen een joint te roken. Maar hij wist niet dat de wiet van nu niet te vergelijken is met die van in de jaren zestig. Hij vond het leuk en grappig. Maar wiet is nu veel geconcentreerder. Er wordt zelfs speed over cannabis gespoten. Op een gegeven moment besefte mijn vader dat het veel erger werd met mij en het dus helemaal niet meer stoer was.

Wat was het moment dat je besefte dat je verslaafd was?

Dat ik het hele huis kort en klein wilde slaan, omdat ik geen geld kon vinden voor wiet. Ik barstte in tranen uit in de tuin, waarna mijn vader naar mij toe kwam en vroeg wat er nu aan de hand was. Het was een bom van verdriet die in mij ontplofte. Ik was 23 en ik wilde dit leven niet meer. Ik stortte in. Toch wist ik dat er iemand in me zat. Ik wilde er iets van maken. Ik wist dat dit mogelijk was omdat ik om me heen veel positieve mensen had. We zijn naar de huisarts gegaan. Mijn vader heeft mij enorm geholpen met de stap naar de kliniek.

Hoe had je de verslaving kunnen voorkomen?

Als je niet kunt omgaan met dingen in je verleden, met trauma’s, al die shit, ga je zoeken naar verdoving, zoals drugs of drank . Thuis werd er niet gepraat over gevoelens. Ik moest leren omgaan met tegenslagen in het leven, met rotgevoelens, door het te uiten. Maar ik wist niet hoe. Schrijven helpt mij nu heel erg. En muziek.

Waarom is ‘Thursday’ van Jess Glynne een nummer dat veel voor je betekent?

Zij vertaalt waar ik heel lang tegenaan heb gelopen. Ik wilde geen maskers meer dragen. Lagen make-up en extreem gedrag, ik ben door al die fases heen gegaan. Ik switchte steeds van persoonlijkheid. Ik raakte mezelf meer en meer kwijt. Door de kliniek in Zuid-Afrika heb ik ontzettend veel over mezelf geleerd. Nu ben ik 26 en denk ik: fuck it, accepteer me zoals ik ben.

Wat adviseer je andere jongeren?

Wees wie je bent. En als je niet weet wie je bent, zoek dit dan uit.

Ben je nieuwsgierig naar de favoriete nummers die Kim kracht geven? Haar muziek staat in de gratis app H’appy onder ‘to inspire’ (Android en iOS)

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s