Uncategorized

Je moet het maar durven

Meedoen aan TEDx Youth Nijmegen

c01fda66-279e-4672-a5a3-128a3abdde35

Tussen de dartelende, jonge cursisten verwacht je het niet direct. In het gebouw van De Lindenberg gaan vijftien jongeren een uitdaging aan. Ze hebben het hele weekend om te sparren, te schrappen, schrijven en te oefenen. Morgen, 18 januari, staan ze 12 minuten op het podium van TEDx Youth Nijmegen en vertellen ze over hun droom.

Aanvankelijk meldden zich honderd kandidaten voor de eerste TEDx Youth in Nijmegen waarvan er vijftig werden geselecteerd. De jury koos vijftien sprekers die vrijdag in het Auditorium van de HAN gaan optreden. Je moet het maar durven. Kandidaat Ward van Gasteren is als eerste op zaterdagochtend aanwezig en gaat in gesprek met een van de coaches die zich vrijwillig inzetten om de jonge inspirators te helpen hun verhaal te vertellen zoals ze dat zelf willen. “Ik vind het best lastig om 12 minuten over mezelf te vertellen voor een volle zaal”, hoor ik een van de kandidaten zeggen. De één oefent zijn speech voor de spiegel en krijgt feedback van zijn coach op lichaamstaal, de ander wil vooral sparren over de inhoud. Coach Ellen Louters vindt het bijzonder dit te doen. “Ze weten wat ze willen. Het lef hebben ze ook. Ik zie ze de afgelopen weken heel snel groeien. Dat is echt gaaf! TED is een katalysator voor hun persoonlijke groei.”

Wereldverbeteraars

Iedere jongere gaat vertellen over de weg die hij of zij heeft afgelegd naar bijvoorbeeld een bedrijf, evenement, een onderzoek of een grote droom. Ze delen allemaal een gemeenschappelijk doel: andere jongeren inspireren op gebied van duurzaamheid, verbinding of design. Dit zijn jongeren die duidelijk doen wat ze heel erg leuk vinden. Allemaal stralen ze zelfvertrouwen uit en het valt me op dat ze zelfbewust zijn. Ward: “Als ik eenmaal weet wat mijn eindboodschap is, volgt mijn verhaal vanzelf.” Sil de Weerd komt uit Alkmaar en heeft net 2,5 uur in de trein gezeten. Hij is landelijk mbo-ambassadeur geweest en wil nu met zijn bedrijf jongeren bewust maken van de grote invloed die ze hebben op duurzaamheid als je betere keuzes maakt in voeding. Dat hij als landelijk ambassadeur van het mbo werd gekozen, was zijn grootste overwinning en het geeft hem nu de moed mee te doen met Tedx Youth.

Het engste ooit

Dina El Filali gaat over de reis van haar scriptie speechen. “Het onderzoek was het engste dat ik ooit heb gedaan. Naast deelnemen aan Tedx dan,” lacht ze. Ze heeft veel erkenning gekregen voor haar afstudeerscriptie aan de Universiteit Wageningen naar duurzame ontwikkeling van wereldsteden. Behalve onderzoek, is ze ook Spoken Word artist. Ze ontroert me als ze een gedicht voordraagt en haar stem en de gloed in haar donkere ogen haar passie laten zien voor het leven en deze planeet. “If you think you’re too small to make a difference, think about a mosquito”, is haar boodschap.

Aleksandr Stommels en Stephan Spieker zijn de initiatiefnemers van deze eerste Tedx Youth in Nijmegen. “Ze dachten dat het ons nooit zou lukken,” zegt Aleksandr. “Maar binnen drie maanden hadden we alles geregeld en kregen we de licentie”, lacht Dennis. Beide twintigers zijn maatschappelijk heel actief en hebben nu veel baat bij hun netwerken. Maar het komt ook door iets anders. Dennis: “We hebben tegenslagen gehad, maar dat hoort erbij als je iets organiseert. We leren ervan en gaan door. We willen zelfs een volwassenen Tedx in Nijmegen gaan organiseren.” Hoe bedoel je positieve mindset?

Who cares?

Deze jongeren durven fouten te maken, groot te denken en te geloven in dat ze de wereld kunnen verbeteren. Ze hebben een stip op de horizon en zijn daardoor gedreven in wat ze doen. Doordat ze een droom delen en een positieve instelling hebben, is iedereen gelijk. Mbo, hbo, universiteit, who cares? Ze helpen elkaar tijdens het oefenen, denken met elkaar mee, slaan elkaar op de schouders. Hier gaan vriendschappen uit voortkomen, dat kan niet anders.

18 januari gaan de deuren open voor honderd genodigden in het Auditorium van de HAN. Zonder ticket is het mogelijk via livestream mee te kijken via een link op de website: tedxyouthnijmegen.nl.

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s