Uncategorized

Slapeloze nacht

volle-maan

Ik kan niet slapen en dat komt niet door een slecht bed, een enge afspraak bij de kaakchirurg of de volle maan. Het komt door morgen. Morgen is mijn eerste lesdag aan mijn nieuwe klas.

Als een wielrenner in de nacht voor zijn proloog zie ik iedere digitale minuut voorbij springen en tikken mijn gedachten als secondes door mijn hoofd. Niet naar de klok kijken, vermaan ik mezelf. Glurend over mijn dekbed zie ik dat het twee uur is. De gedachte dat ik juist voor morgen uitgerust moet zijn, is de druppel adrenaline in mijn bloed die ik net niet wil. Ik draai op mijn rug, een houding waarin ik absoluut nooit kan inslapen. ‘ Ontspan’, commandeer ik mezelf. Mijn hoofd is zwaar en mistig.

Kwart over drie. Ik lig les te geven aan de nieuwe klas, steeds weer opnieuw. De oneindige powerpoint klik ik door. Gedachten herhalen zich. Eerst goed scherp zijn op opengeklapte laptops en trillende mobieltjes, maar ook met iedereen contact maken. Hoe ga ik alle namen zo snel mogelijk onthouden? Ik draai op mijn favoriete zij, door naar een halve buikligging. Dat is geen goed teken, dat is mijn piekerhouding. Mijn hoofd ratelt door. Anders een voorstelspel doen? Ja, dat is een goeie. Ik laat ze elkaar voorstellen aan mij, meteen een goede spreekoefening. Wat vertel ik over mezelf? Als ik de verkeerde toon aansla, kan ik nooit meer fatsoenlijk orde houden in de klas. Ik knipper met mijn ogen en besef dat ik al een uur met puilende ogen staar naar de slechtsluitende luxaflex waardoor de maan schijnt. Als een hert in de verblindende koplampen van een vrachtwagen. Ik heb het bloedheet en gooi het dekbed van me af. Meteen trek ik hem weer over me heen. Het raam staat op een kier en het is koud. Ik geef het op. De ochtendspits is begonnen. Buiten klinkt de zware claxon van een tientonner.

Ik schrik wakker van de wekker. Duizelig stommel ik in de ochtendschemering naar de wc. Had ik maar een behandeling bij de kaakchirurg, zucht ik. Het komt wel goed, troost ik mezelf. Het is al jaren goed gekomen.

(Gepubliceerd in Het Onderwijsblad)

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s