Uncategorized

Met ingehouden adem

Met ingehouden adem zette ik vijf jaar geleden de eerste stap als docent Nederlands in het onderwijs. Het voelde als een duik in het diepe: van journalist naar leraar. Ik had een hoge verwachting van mezelf. Ik vond dat ik overal een goed antwoord op moest hebben en ik mocht vooral niet twijfelen. Ik moest een rots in de branding zijn voor al mijn leerlingen. En ze moesten natuurlijk veel van mij leren over het vak Nederlands.

Het is toch iets anders gelopen.

Ik merkte dat een rots in de branding zijn heel lastig is als docent. Hoe zeer een leerling me ook kan raken, er is niet altijd gelegenheid een uitgebreid gesprek aan te gaan omdat we een intensief onderwijsprogramma draaien met veel taken naast het lesgeven. Het gebeurt daarom regelmatig dat ik tijdens mijn hardlooprondje langs de Waal even moet denken aan een leerling. Ook kan ik het niet laten ’s avonds weleens een bemoedigend mailtje te sturen of een like te geven op facebook of twitter. ‘Rots’ blijkt een groot woord te zijn. Ik ben blij als ik soms eventjes een ‘stapsteen’ ben.

Nog steeds hoop ik dat leerlingen veel van mij leren. Natuurlijk over mijn vak, maar vooral van mij als medemens. De kick om een leerling uiteindelijk een moeilijke toets te zien halen, haalt het niet bij dat ene gesprekje waarin we echt praten met elkaar van mens tot mens. Over hoe je met tegenslagen kunt omgaan, waar je kracht uit kan halen. Dat geeft mij de grootste voldoening.

Met al mijn hoge verwachtingen van leraar zijn, had ik iets niet voorzien: ik ben de persoon die het meeste in dit verhaal leert. Van mijn leerlingen leer ik hoe je kracht kunt halen uit je talent. Dat ieder nadeel ook z’n voordeel heeft, zelfs als je een beperking hebt. Dat als je een doel stelt, je het kunt halen als je er maar hard voor blijft werken. Maar vooral: dat ik als leraar mezelf mag zijn, inclusief mijn twijfels en gebreken.

Tekst: Anoushka van Bemmel

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s