Uncategorized

Animo krijgen voor Afstandsleren

Dit studiejaar heb ik de opdracht gekregen het hele docententeam aan de slag te laten gaan met afstandsleren. Mijn taak is de docenten te inspireren en te faciliteren. Hoe zorg je dat je eigen enthousiasme overslaat op je collega’s? In een overvol onderwijsprogramma is dat niet makkelijk.

Het is vooral belangrijk je collega’s goed te kennen, merk ik. Wat motiveert? De een is gevoelig voor cijfers, de ander voor competitie. Weer een ander is bang voor digitale techniek en heeft stap voor stap begeleiding nodig. Na enig protest, begint er beweging te komen. Webcasts worden opgenomen, de eerste lesopnames staan op Vimeo en de virtual classroom is al voorzichtig door een enkeling uitgeprobeerd. Onze doelstelling gaan we einde dit studiejaar halen als het team zo doorgaat, daar heb ik vertrouwen in.

De nieuwe uitdaging knipoogt al naar ons: hoe gaat onze virtual campus eruit zien? Met een nieuwe Elo kunnen we nog meer uit het afstandsleren halen en meer efficientie bereiken in ons intensieve onderwijsconcept waarin we iedere student op maat bedienen. Ik denk bijvoorbeeld aan digitale nakijkmodules, ouderconsulten via webcam, eindpresentaties van stages in de virtual classroom, gastdocenten via Skype en online contact met (inter)nationale mbo’s voor uitwisseling van opdrachten. Ideeën genoeg, maar het uitvoeren met een heel team, dat is de uitdaging.

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

w

Verbinden met %s