Uncategorized

Nieuw project: leesplezier op mbo

Ik ben dit studiejaar gestart met een leesbevorderingsproject. Middels de landelijke campagne De Weddenschap, een Boekenhuisje en persoonlijke boekentips van docenten, werk ik aan het terugbrengen van leesplezier bij mbo-studenten. En dat is hard nodig.
 Ik  wil de leesvaardigheid vergroten door studenten weer vrij boeken te laten lezen. Uit onderzoek blijkt dat lezen onder andere de woordenschat vergroot, creatief denken stimuleert en zorgt voor beter tekstbegrip. Vaardigheden die nodig zijn om het centraal examen leesvaardigheid en luistervaardigheid te halen. Mbo-studenten lezen niet graag. Toch blijkt na het lezen van een leuk boek, dat ze plezier ervaren.
In de hal van het Johan Cruyff College staat een ‘boekenhuisje’. Op het eerste gezicht lijkt het een vogelhuis op een paal, maar wie goed kijkt ziet er boeken in staan die geschikt zijn voor mbo-leerlingen niveau 3 en 4. Ik heb docenten gevraagd boeken te doneren en ik heb leuke boeken voor jongvolwassenen aangeschaft. De leerlingen mogen een boek lenen als ze er een leuk boek voor terugzetten.
Ik maakte ook een filmpje van mijn interview met schrijver Edward van de Vendel, met persoonlijke boekentips voor mbo-studenten: 
http://vimeo.com/76132030
Het liefst wil ik dit ROC-breed gaan stimuleren. Hopelijk krijg ik hiervoor een platform. Dat is nog een hele kunst, merk ik. Leesplezier staat niet op de agenda van het mbo. Het is afhankelijk van een enthousiaste docent die het lef heeft het lezen van een boek verplicht te stellen. En een docent die bereid is regelmatig aandacht te besteden aan leuke boeken die bij mbo-jongeren passen.
Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Google photo

Je reageert onder je Google account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s